Γέφυρα πορσελάνης με χρυσοπλατίνα

Πάρης Μαραγκός

Χειρουργός Οδοντίατρος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Παναγιώτης Μαραγκός, DDS

Χειρουργός Οδοντίατρος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Comenius

 

Ηλιουπόλεως 4 - Νίκαια

Τηλ. 2104919276

Κιν. 6946446477

Κιν. 6985745068

Προσθετική Αποκατάσταση

 

Η προσθετική αποκατάσταση των δοντιών που λείπουν από τη στοματική κοιλότητα περιλαμβάνει την ακίνητη και την κινητή προσθετική.

 

1. Ακίνητη Προσθετική 

Σε αυτήν, η προσθετική γίνεται με αποκαταστάσεις σταθερού τύπου, δηλαδή συγκολλούμενες η κοχλιούμενες κατασκευές που μπορουν να αφαιρεθούν μόνο απο τον οδοντίατρο. Οι αποκαταστάσεις αυτές είναι οι κάτωθι:

  • Γέφυρες (Γέφυρες πορσελάνης, Ολοκεραμικές γέφυρες)
  • Εμφυτεύματα

Γέφυρα

"Γέφυρα" αποκαλούμε μία ακίνητη προσθετική εργασία που αντικαθιστά ένα η περισσότερα δόντια που λείπουν και στηρίζεται σε δύο τουλάχιστον γειτονικά φυσικά δόντια - στηρίγματα.

 

Γέφυρα

Οι γέφυρες, είναι σταθερά κολλημένες στα φυσικά δόντια, σε αντίθεση με τις κινητές οδοντοστοιχίες, οι οποίες αφαιρούνται και επανατοποθετούνται στο στόμα από τον ίδιο τον ασθενή.


Για την κατασκευή και τοποθέτηση μιάς γέφυρας απαιτείται ο τροχισμός των παρακείμενων δονιών, η λήψη αποτυπώματος και η κατασκευή τους στο εργαστήριο. Έχουν το πλεονέκτημα της γρήγορης και σχετικά οικονομικής αποκατάστασης, αλλά έχουν το μειονέκτημα της "θυσίας" δύο η περισσοτέρων δοντιών-στηριγμάτων.

 

 

Ολοκεραμική γέφυραΟι ολοκεραμικές γέφυρες είναι νέου τύπου γέφυρες, απαλλαγμένες από μεταλλικό σκελετό. Οι ολοκεραμικές γέφυρες φέρουν έναν πορσελάνινο σκελετό ο οποίος καλύπτεται με ειδικού τύπου κεραμικό υλικό. Η απουσία μεταλλικού σκελετού χαρίζει ανυπέρβλητη αισθητική και φυσικότητα σε αυτές τις αποκαταστάσεις, οι οποίες μπορούν πλέον να μιμηθούν την διαφάνεια και τον ιριδισμό του φυσικού δοντιού.

 

2. Κινητή Προσθετική 

Οι κινητές οδοντοστοιχίες είναι προσθετικές εργασίες σχεδιασμένες έτσι ώστε να αφαιρούνται και να επανατοποθετούνται στο στόμα από τον ίδιο τον ασθενή.

 

Σε ποιες περιπτώσεις τοποθετούνται ;

  • Όταν έχουν εξαχθεί όλα τα φυσικά δόντια (ολικές οδοντοστοιχίες).
  • Όταν έχει χαθεί μεγάλος αριθμός φυσικών δοντιών και τα εναπομείναντα δόντια δεν επαρκούν ή δεν είναι ικανά να στηρίξουν μία ακίνητη γέφυρα πορσελάνης (μερικές οδοντοστοιχίες).
  • Σε περίπτωση τοποθέτησης εμφυτευμάτων, οι κινητές οδοντοστοιχίες παίζουν το ρόλο προσωρινών αποκαταστάσεων για το διάστημα της αναμονής μέχρι την ενσωμάτωση των εμφυτευμάτων.

 

Πόσα είδη οδοντοστοιχιών υπάρχουν;

 

Ολικές Οδοντοστοιχίες

 

Ολικές οδοντοστοιχίες

 Τοποθετούνται σε περιπτώσεις που έχουν εξαχθεί όλα τα φυσικά δόντια.

 

 

Μερικές οδοντοστοιχίες

Αντικαθιστούν λίγα ή περισσότερα φυσικά δόντια και στηρίζονται στα υπόλοιπα με μεταλλικά άγκιστρα ή κρυφούς μηχανισμούς (συνδέσμους ακριβείας ή attachments).

Στις μερικές οδοντοστοιχίες έχουμε τη επιλογή να μην φαίνονται τα μεταλλικά άγκιστρα που για πολλούς είναι αντιαισθητικά στην όψη τους και να χρησιμοποιηθούν αντ’ αυτού σύνδεσμοι ακριβείας χωρίς πουθενά να φαίνεται εκτεθειμένο μέταλλο και χωρίς κανείς να γνωρίζει τι έχετε στο στόμα σας.

 

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?