Εμφυτεύματα

Πάρης Μαραγκός

Χειρουργός Οδοντίατρος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Παναγιώτης Μαραγκός, DDS

Χειρουργός Οδοντίατρος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Comenius

 

Ηλιουπόλεως 4 - Νίκαια

Τηλ. 2104919276

Κιν. 6946446477

Κιν. 6985745068

Οδοντικά Εμφυτεύματα

 

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα, είναι κατασκευές από τιτάνιο που έχουν το σχήμα της ρίζας ενός δοντιού. Το τιτάνιο είναι μέταλλο που έχει αποδει­χθεί βιοσυμβατό και εύκολα αποδεκτό από τον οργανι­σμό.

 

Τα εμφυτεύματα αποτελούν το πιο σύγχρονο τρόπο για την αντικατάσταση των δοντιών και βρίσκουν εφαρμογή, είτε έχουν χαθεί όλα τα δόντια ή έστω ένα. Ξεκίνησαν να εφαρμόζονται το 1950 όταν ερευνητές διαπίστωσαν πως το τιτάνιο σχηματίζει ένα πολύ ισχυρό δεσμό με το οστό που το περιβάλλει, μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτή η διαδικασία επούλωσης μπορεί να διαρκέσει 6-12 εβδομάδες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, μια στεφάνη, μια γέφυρα ή μια οδοντοστοιχία μπορούν να τοποθετηθούν με ασφάλεια πάνω στο εμφύτευμα.

 

 

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους είναι:

 • Δεν απαιτούν τροχισμό των διπλανών δοντιών.
 • Στατιστικά έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με όλες τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές.
 • Εμποδίζουν την περαιτέρω απώλεια οστού. 
 • Μπορούν να δώσουν σε ασθενείς με οδοντοστοιχίες ανάλογα με τον αριθμό τους είτε μια πιο σταθερή οδοντοστοιχία είτε μια ακίνητη εργασία.
 • Τα δόντια που κατασκευάζονται πάνω τους είναι σαν τα φυσικά.
 • Βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τα φέρουν.

Πως τοποθετούνται;

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται με τοπική αναισθησία με μια τεχνική ακριβείας που διασφαλίζει την σωστή θέση τους στο χώρο. Συνήθως καλύπτονται με τα ούλα και παραμένουν στην γνάθο από 3-6 μήνες για να ενσωματωθούν με το οστό που τα περιβάλει. Στο διάστημα αυτό οι ασθενείς μας χρησιμοποιούν προσωρινές γέφυρες ή οδοντοστοιχίες ώστε να μπορούν να λειτουργούν ικανοποιητικά. Μετά την πάροδο της περιόδου αναμονής, τα εμφυτεύματα αποκαλύπτονται και αρχίζει η κατασκευή της προσθετικής εργασίας που θα στηρίζουν.


Είναι επώδυνη η τοποθέτηση τους;
 

Καθόλου.  Συνήθως ενοχλεί πολύ λιγότερο από την εξαγωγή.  Στην περίπτωση που τοποθετούνται πολλά εμφυτεύματα στην ίδια επέμβαση μπορεί να παρατηρηθεί ελαφρύ πρήξιμο και κάποιος πόνος που αντιμετωπίζεται με ένα απλό παυσίπονο.  Τις περισσότερες φορές μπορεί κανείς να επιστρέψει στην εργασία του αμέσως μετά την επέμβαση. 

 

Παίζει ρόλο η ηλικία στη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων;

Η γενική υγεία και η επιθυμία να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής είναι περισσότερο σημαντικά από την ηλικία όταν κάποιος προσπαθεί να αποφασίσει αν θέλει να θεραπευτεί με οδοντικά εμφυτεύματα.Η μόνη εξαίρεση είναι τα παιδιά.  Σ' αυτά πρέπει να ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων (μετά την ηλικία των 18 χρόνων).

 

Τι διάρκεια έχουν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως τα οδοντικά εμφυτεύματα παραμένουν επιτυχημένα ακόμη και μετά από 30 χρόνια χρήσης με ποσοστό επιβίωσης των προσθετικών εργασιών που στηρίζουν πάνω από 95% στα 10 χρόνια . Τα εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι μόνιμα, όπως άλλωστε και τα φυσικά δόντια μας. 

 Παρόλα αυτά πολλοί παράγοντες καθορίζουν την επιτυχία τους με κυριότερους την υγιεινή τους, καθώς και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τον έλεγχο τους. Το κάπνισμα ή η άσκηση υπερβολικής πίεσης σε εμφυτεύματα που τοποθετήθηκαν πρόσφατα καθώς και το σφίξιμο των δοντιών μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες που οδηγούν σε αποτυχία και γι΄αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται ή να ελέγχονται.

Προϋποθέσεις τοποθέτησης εμφυτευμάτων

Όλοι μας μπορούμε να αποκτήσουμε εμφυτεύματα, αρκεί:

 • Να έχει ελεγχθεί και θεραπευτεί κάθε νόσος στα δόντια που παραμένουν στο στόμα μας.
 • Να υπάρχει σχολαστική φροντίδα της υγιεινής του στόματός μας
 • Να ακολουθείται πιστά το πρόγραμμα επανεξετάσεων και υποστήριξης των εμφυτευμάτων.
 • Να το επιτρέπει η γενική κατάσταση της υγείας μας.
 • Να υπάρχει κατάλληλη ποσότητα οστού.(Ενδεχομένως να χρειαστεί λεπτομερής ακτινογραφικός έλεγχος με πανοραμικές ή αξονικές τομογραφίες για να εξακριβωθεί η ακριβής ποσότητα του διαθέσιμου οστού).

Πόσο κοστίζουν;

Το κόστος της θεραπείας με εμφυτεύματα ποικίλλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο αριθμός των δοντιών που θα αντικατασταθούν και ο αριθμός των εμφυτευμάτων που θα τα στηρίζουν. Στο βάθος του χρόνου η λύση με οδοντικά εμφυτεύματα αποδεικνύεται οικονομικότερη των εναλλακτικών διότι οι εργασίες σε εμφυτεύματα αντέχουν περισσότερο στον χρόνο και δεν χρειάζονται συχνά αντικατάσταση.

Φωτογραφίες από κλινικά περιστατικά εμφυτευμάτων του ιατρείου μας μπορείτε να δείτε εδώ

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?