Πάρης Μαραγκός

Χειρουργός Οδοντίατρος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Παναγιώτης Μαραγκός, DDS

Χειρουργός Οδοντίατρος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Comenius

 

Ηλιουπόλεως 4 - Νίκαια

Τηλ. 2104919276

Κιν. 6946446477

Κιν. 6985745068

ΔΙΑΒΗΤΗΣ & ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

 

 

Τόσο η περιοδοντική νόσος, όσο και ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) αποτελούν χρόνια νοσήματα που προσβάλουν μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Έρευνες δείχνουν ότι οι δύο αυτές παθήσεις έχουν μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ τους.

Τι είναι η περιοδοντική νόσος ?

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντική νόσος (ουλίτιδα-περιοδοντίτιδα) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που εκδηλώνεται ως αντίδραση στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας.  Η νόσος αυτή μπορεί να προσβάλει ένα μέρος ή το σύνολο των ιστών του περιοδοντίου (ούλα , φατνιακό οστούν) με αποτέλεσμα τη φλεγμονή και την καταστροφή τους.

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης ?

Ο σακχαρώδης διαβήτης  είναι ένα μεταβολικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών με κύριο αποτέλεσμα την υπεργλυκαιμία. Ο Σ.Δ δημιουργείται λόγω ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης από τον οργανισμό,  η λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη. Αποτελεί μεγάλο  πρόβλημα υγείας , καθώς  ο αριθμός των διαβητικών ασθενών αυξάνεται συνεχώς κυρίως στις σύγχρονες κοινωνίες.

Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ σακχαρώδους διαβήτη και περιοδοντίτιδας ?

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η βαρύτητα, η έκταση και ο ρυθμός εξέλιξης της περιοδοντικής  νόσου είναι μεγαλύτερες σε διαβητικούς ασθενείς με μη ελεγχόμενο διαβήτη συγκριτικά με υγιή άτομα.

Σε αυτούς τους ασθενείς παρατηρείται βαρύτερη και ταχύτερη καταστροφή του φατνιακού οστού σε σχέση με αυτήν που παρατηρείται σε μη διαβητικά άτομα. Παράλληλα στα άτομα αυτά, η  συχνότητα  περιοδοντίτιδας είναι αυξημένη κατά περίπου τρεις φορές.  Έτσι λοιπόν, η περιοδοντική νόσος θεωρείται σήμερα ως μία από τις διαβητικές επιπλοκές.

Στους διαβητικούς  μπορεί να παρατηρούνται επίσης πολλαπλά περιοδοντικά αποστήματα , καθώς και καθυστέρηση στην επούλωση έπειτα από περιοδοντική θεραπεία, μικροχειρουργικές επεμβάσεις κ.λ.π.
Ο κυριότερος ίσως μηχανισμός επίδρασης του διαβήτη στις νόσους του περιοδοντίου είναι η υπερβολική φλεγμονώδης αντίδραση που παρατηρείται. Πιο συγκεκριμένα, ο σακχαρώδης διαβήτης οδηγεί σε υπερπαραγωγή προ-φλεγμονωδών παραγόντων, που με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε έντονη φλεγμονή και συνεπακόλουθη καταστροφή των περιοδοντικών ιστών.

Επιπλέον, ο κίνδυνος της καρδιονεφρικής  θνησιμότητας (ισχαιμική καρδιακή νόσος και διαβητική νεφροπάθεια σε συνδυασμό) είναι τρεις φορές υψηλότερος σε διαβητικούς ασθενείς με σοβαρή περιοδοντίτιδα από ότι σε διαβητικούς ασθενείς χωρίς σοβαρή περιοδοντίτιδα.

Επιπρόσθετα, έχει αποδειχτεί ότι ο γλυκαιμικός έλεγχος παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοδοντικήΓλυκαιμικός έλεγχος κατάσταση των διαβητικών ασθενών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όσο καλύτερα ελέγχουμε τον σ.δ τόσο μειώνουμε την πιθανότητα εμφάνισης περιοδοντίτιδας.

Όμως η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη. Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ξεκάθαρα μια θετική επίδραση της περιοδοντικής θεραπείας στο γλυκαιμικό έλεγχο.Θεραπεία της περιοδοντίτιδας συνδέεται με μειώσεις της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαρίνης  κατά 0,4% περίπου.

Υπάρχει, δηλαδή τεκμηρίωση που υποδηλώνει ότι η θεραπεία της περιοδοντίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της γλυκαιμικής ρύθμισης.

Πως επηρεάζει ο Σ.Δ την στοματική υγεία ?

Ο διαβήτης δεν επηρεάζει μόνο τις παθήσεις του περιοδοντίου, αλλά και την γενικότερη υγεία της στοματικής κοιλότητας. Έτσι έχει αποδειχτεί ότι άτομα με  μη ελεγχόμενο ΣΔ μπορούν να εμφανίσουν παθήσεις όπως:

  • Ξηροστομία
  • Λοιμώξεις του στοματικού βλεννογόνου (μυκητιάσεις)
  • Διαταραχές της αίσθησης και της γεύσης.

 Τι πρέπει να προσέχουμε ?

Όσοι πάσχουν από διαβήτη πρέπει να φροντίζουν για τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος, αλλά επίσης και της υγείας των ούλων τους. Διατηρώντας καλή υγεία των δοντιών και των ούλων με καθημερινή στοματική υγιεινή πετυχαίνουν και την πρόληψη επιπλοκών του διαβήτη που θα μπορούσαν να προκληθούν από την εμφάνιση ενός περιοδοντικού προβλήματος. Παράλληλα, κρατώντας τα επίπεδα σακχάρου υπό έλεγχο, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας.

Επομένως, με δεδομένο τον αυξημένο κίνδυνο για νόσους του περιοδοντίου που παρουσιάζουν οι διαβητικοί, είναι αναγκαία τα παρακάτω:

  • Σχολαστική στοματική υγιεινή
  • Τακτικοί έλεγχοι από τον οδοντίατρο, και ιδιαίτερα περιοδοντικός έλεγχος
  • Ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου με την κατάλληλη καθοδήγηση από τον διαβητολόγο.

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?