Πάρης Μαραγκός

Χειρουργός Οδοντίατρος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Παναγιώτης Μαραγκός, DDS

Χειρουργός Οδοντίατρος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Comenius

 

Ηλιουπόλεως 4 - Νίκαια

Τηλ. 2104919276

Κιν. 6946446477

Κιν. 6985745068

Λεύκανση Δοντιών

 

Τι είναι η λεύκανση των δοντιών;

Το χρώμα των δοντιών δεν είναι ίδιο σε όλους τους ανθρώπους. Πολλοί έχουν σκούρα δόντια εκ γενετής, σε άλλους τα δόντια σκουραίνουν λόγω διατροφής, λήψης φαρμάκων, καπνίσματος ή τραυματισμού. Σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία.

Η λεύκανση των δοντιών είναι η τεχνική που μας επιτρέπει να χαρίσουμε στους ασθενείς μας ένα λευκότερο και υγιές χαμόγελο.

Η σύγχρονη οδοντιατρική έχει λύσει σε μεγάλο βαθμό τα λειτουργικά προβλήματα των δοντιών και της γνάθου και πάει ένα βήμα παραπέρα. Δεν αρκούμαστε πια στο να είναι τα δόντια λειτουργικά, αλλά μπορούμε να τα κάνουμε να δείχνουν και όμορφα, προσφέροντας στους ασθενείς ένα όμορφο, λευκό χαμόγελο.

Αδιαμφισβήτητα το χαμόγελο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, που προσδίδει γοητεία, αλλά και ανεβάζει την ψυχολογία του. 

 Δεν υπάρχει καλύτερη μέθοδος επικοινωνίας από ένα ζεστό και όμορφο χαμόγελο.

 

Είναι η λεύκανση επικίνδυνη για την υγεία των δοντιών;

Μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν ότι η λεύκανση με τις σύγχρονες μεθόδους,  δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία των δοντιών,αρκεί να ακολουθούνται οι κανόνες ασφάλειας και να μην γίνονται υπερβολές. Για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνοι σας λευκαντικά υλικά ή καλλυντικά που υπόσχονται ότι λευκαίνουν τα δόντια σας, χωρίς τη συμβουλή του οδοντιάτρου σας.

 

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται ;

 • Σε κίτρινα δόντια από την κατασκευή τους 
 • Στα γειτονικά δόντια, πριν την τοποθέτηση μιας προσθετικής εργασίας (π.χ. γέφυρας πορσελάνης) ώστε η γέφυρα να κατασκευαστεί σε πιο ανοικτό χρώμα
 • Όταν κάποιος επιθυμεί συντηρητική θεραπεία ώστε να βελτιώσει την εμφάνιση τους
 • Σε χρώσεις δοντιών από λήψη τετρακυκλίνης
 • Σε χρώσεις δοντιών από υπερβολική απορρόφηση φθορίου
 • Σε χρώσεις δοντιών από νικοτίνη
 • Σε χρώσεις δοντιών από τροφές που προκαλούν δυσχρωμίες
 • Σε κηλίδες από φθορίωση
 • Σε μεταβολή χρώματος σχετιζόμενη με τραύμα του πολφού και νέκρωση
 • Σε επιφανειακές ή έντονες και απορροφημένες χρώσεις

Πώς γίνεται η λεύκανση των δοντιών;

Στη σύγχρονη οδοντιατρική υπάρχουν τρεις τεχνικές λεύκανσης των δοντιών. Η πρώτη είναι η λεύκανση που γίνεται στο οδοντιατρείο από τον οδοντίατρο, η δεύτερη είναι η λεύκανση που γίνεται στο σπίτι από τον ασθενή φορώντας ειδικούς νάρθηκες λεύκανσης που κατασκευάζει ειδικά για κάθε ασθενή ο οδοντίατρος και η τρίτη ο συνδυασμός των δύο παραπάνω τεχνικών.

 

Α) Λεύκανση στο οδοντιατρείο (Fast Bleaching)

Είναι η τεχνική λεύκανσης των δοντιών, η οποία γίνεται αποκλειστικά από τον οδοντίατρο στο οδοντιατρείο και διαρκεί περίπου μία ώρα. Η τεχνική αυτή γίνεται κάτω από συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που θέλουμε γρήγορα ένα λευκό χαμόγελο.

Στην αρχή ο οδοντίατρος θα απομονώσει τα ούλα σας με μια ειδική μορφή απομονωτήρα, ώστε το λευκαντικό να μην έρθει σε επαφή με τα ούλα σας. Αφού απομονώσει επιτυχώς τα ούλα σας, θα τοποθετήσει το λευκαντικό υλικό (ζελέ) πάνω στα δόντια σας και θα το αφήσει να ενεργήσει με την βοήθεια ειδικού συστήματος φωτεινής ενέργειας LED, που ενισχύει και επιταχύνει τη δράση του.

 • Η μέση διάρκεια της λευκαντικής αγωγής για κάθε οδοντικό τόξο κυμαίνεται από 30-60 λεπτά
 • Τα αισθητικά αποτελέσματα είναι άμεσα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας
 • H αλλαγή της απόχρωσης ποικίλλει λόγω της διαφορετικής έντασης και τύπου της δυσχρωμίας αλλά και των χαρακτηριστικών κάθε δοντιού

Τα χαρακτηριστικά της λεύκανσης στο οδοντιατρείο:

 • Είναι μέθοδος γρήγορη και ανώδυνη κατά την εφαρμογή της.
 • Η τεχνική αυτή δίνει τη δυνατότητα στον οδοντίατρο να ελέγχει εξ’ολοκλήρου τη διαδικασία της λεύκανσης, χωρίς να εξαρτάται από τη πρακτική που εφαρμόζει ο ασθενής.
 • Σε σπάνιες περιπτώσεις ίσως να υπάρχει ευαισθησία στο κρύο και στο ζεστό για μερικές μέρες, η οποία παρέρχεται.

Β)Λεύκανση στο σπίτι

Είναι η τεχνική λεύκανσης των δοντιών, η οποία γίνεται από τον ασθενή στο σπίτι με ειδικά μασελάκια (νάρθηκες λεύκανσης), ακολουθώντας τις οδηγίες του οδοντιάτρου.

Στην αρχή ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει την κατάσταση του στόματος, θα ελέγξει το χρώμα των δοντιών σας και θα πάρει αποτυπώματα, ώστε να δημιουργήσει εξατομικευμένα μασελάκια (νάρθηκες λεύκανσης).

 

 

Νάρθηκες Λεύκανσης

 

 

 

Σε ένα δεύτερο ραντεβού, και αφού έχει κατασκευάσει τους νάρθηκες, θα ελέγξει την τέλεια εφαρμογή αυτών στο στόμα σας και αν όλα είναι όπως ορίζουν οι κανόνες ασφάλειας, θα σας δώσει το λευκαντικό υλικό και θα σας ενημερώσει για τον τρόπο εφαρμογής του.

Υπάρχουν αρκετά υλικά στην αγορά σε διαφορετικές περιεκτικότητες, ώστε η λεύκανση να μπορεί να 

Εσείς θα τοποθετείτε το υλικό στους νάρθηκες σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου και κατόπιν θα το φοράτε 4-8 ώρες κάθε μέρα ανάλογα με το υλικό και τον τρόπο ζωής σας. Σημαντικό είναι να μην έρχεται το λευκαντικό υλικό σε επαφή με τα ούλα σας, οπότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη ποσότητα που βάζετε μέσα στο νάρθηκα αλλά και στην τεχνική αφαίρεσης περίσσιας υλικού από τα ούλα σας.προσαρμοστεί στο lifestyle σας και στην καθημερινότητα σας, προσφέροντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μετά από 5 με 7 μέρες για την κάθε γνάθο η διαδικασία της λεύκανσης θα έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για αξιολόγηση. Σε ειδικές περιπτώσεις ο χρόνος αυτός μπορεί να επιμηκυνθεί.

Τα χαρακτηριστικά της λεύκανσης στο σπίτι είναι:

 • Είναι πιο ήπια από την προηγούμενη διότι χρησιμοποιούνται υλικά σε μικρότερη περιεκτικότητα από αυτά της τεχνικής λεύκανσης στο οδοντιατρείο και έτσι το τελικό αποτέλεσμα αποκτάται σταδιακά.
 • Μπορεί να επιμηκυνθεί ο χρόνος εφαρμογής του υλικού αν κριθεί απαραίτητο.
 • Η διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα ως συντήρηση με τους ίδιους νάρθηκες ανά έτος αν δεν έχει αλλάξει η δομή του στόματος και των δοντιών.

Γ)Συνδυασμός λεύκανσης στο οδοντιατρείο και στο σπίτι (Deep Bleaching)

Η τεχνική αυτή διαδίδεται όλο και περισσότερο, καθώς η λογική της είναι να συνδυάσει τα θετικά στοιχεία των δύο παραπάνω τεχνικών.

Στην αρχή ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει την κατάσταση του στόματος σας και θα πάρει αποτυπώματα, ώστε να δημιουργήσει εξατομικευμένα μασελάκια (νάρθηκες λεύκανσης). Σε ένα δεύτερο ραντεβού θα εφαρμόσει τη τεχνική λεύκανσης στο ιατρείο και θα σας δώσει τους νάρθηκες και το υλικό για την τεχνική λεύκανσης στο σπίτι.

 Τα χαρακτηριστικά της συνδυαστικής τεχνικής λεύκανσης είναι:

 • Έρευνες έχουν δείξει ότι το αποτέλεσμα της διαρκεί περισσότερο.
 • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρκετούς διαφορετικούς συνδυασμούς λευκαντικών υλικών ανάλογα με την περίπτωση.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης;

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Καταρχήν, εξαρτάται από το λόγο για τον οποίο τα δόντια σας σκουραίνουν. Κατά δεύτερον, εξαρτάται αρκετά από τις συνήθειες σας. Το κάπνισμα, όπως επίσης και η μεγάλη κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν αυξημένες χρωστικές όπως ο καφές, το κόκκινο κρασί και το μαύρο τσάι επιδρούν  στην επαναφορά του αρχικού χρώματος. Εφ’όσον όμως πραγματοποιείται συντήρηση  ανά τακτά διαστήματα, το αποτέλεσμα θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια.

Πρέπει να ξέρετε ότι:

 • Η λεύκανση λευκαίνει μόνο τα δόντια σας. Οτιδήποτε δεν είναι φυσικό δόντι δεν λευκαίνει με τη λεύκανση.
 • Το επίπεδο λεύκανσης των δοντιών (το πόσο άσπρα μπορούν να γίνουν) είναι διαφορετικό για τον καθένα από εμάς. Φωτογραφίες από περιστατικά λεύκανσης του ιατρείου μας μπορείτε να δείτε εδώ

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?