Πάρης Μαραγκός

Χειρουργός Οδοντίατρος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Παναγιώτης Μαραγκός, DDS

Χειρουργός Οδοντίατρος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Comenius

 

Ηλιουπόλεως 4 - Νίκαια

Τηλ. 2104919276

Κιν. 6946446477

Κιν. 6985745068

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ & ΟΥΛΙΤΙΔΑ

 

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει τα ούλα και τα δόντια;

Πάρα πολλές γυναίκες εμφανίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μία κατάσταση γνωστή ως ουλίτιδα της εγκυμοσύνης. Η κατάσταση αυτή, η οποία οφείλεται συνήθως σε ορμονικούς παράγοντες, είναι αρκετά ενοχλητική. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα των ούλων και οίδημα αυτών. Η αιμορραγία των ούλων είναι επίσης αρκετά συνηθισμένη και έντονη. Μερικές φορές εμφανίζονται κάποιοι μικροί όγκοι στα ούλα των εγκύων, οι οποίοι είναι καλοήθεις και ονομάζονται "επουλίδες της εγκυμοσύνης".  Εάν η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης δεν ελεγχθεί και αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μπορεί να μεταπέσει σε μια καταστρεπτικότερη κατάσταση που ονομάζεται χρόνια  περιοδοντίτιδα , κατά την οποία υπάρχει καταστροφή των ιστών γύρω από τα δόντια , με αποτέλεσμα την Επουλίδα της κύησηςαπώλεια στήριξης αυτών. Είναι επίσης πιθανό , η μόλυνση που υπάρχει στο στόμα να επηρεάσει την υγεία του εμβρύου. Να μην ξεχνάμε ακόμα ότι τα περιοδοντολογικά προβλήματα που μπορεί να επιδεινωθούν με την κατάσταση της εγκυμοσύνης μπορούν να οδηγήσουν σε οξείες καταστάσεις (αποστήματα κ.λ.π.) και να απαιτούνται λήψεις αντιβιοτικών φαρμάκων στη διάρκεια της κύησης, γεγονός που δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Σχετίζονται οι νόσοι του περιοδοντίου με τη γέννηση παιδιών με ελαττωμένο βάρος και με την πρόωση γέννηση;

Σύμφωνα με μελέτες της  Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας , φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση των νόσων του περιοδοντίου με την πορεία της εγκυμοσύνης. Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι  οι έγκυες γυναίκες με περιοδοντική νόσο έχουν έως επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και το νεογνό να έχει ελαττωμένο βάρος. Άλλες πάλι μελέτες έδειξαν πρόσφατα,  ότι η περιοδοντίτιδα είναι πιθανόν ένας παράγοντας κινδύνου για προεκλαμψία. Πιθανώς αυτό να οφείλεται σε κάποιο παράγοντα της φλεγμονής που εκλύεται σε μολυσματικές νόσους εξαιτίας των βακτηριδίων. Ο παράγοντας αυτός ονομάζεται προσταγλανδίνη. Οι γυναίκες με περιοδοντική νόσο έχουν πολύ υψηλά ποσοστά προσταγλανδινών.

Τι πρέπει να γίνει αν διαγνωστεί περιοδοντική νόσος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σε αυτή την περίπτωση ο οδοντίατρος θα προτείνει την εφαρμογή της συντηρητικής περιοδοντικής θεραπείας. Η συντηρητική περιοδοντική θεραπεία αφορά το βαθύ καθαρισμό των δοντιών για να απομακρυνθούν τα βακτηρίδια, η πέτρα και οι τοξίνες των βακτηριδίων που βρίσκονται κάτω από τα ούλα. Η θεραπεία αυτή, απ' ότι δείχνουν οι έρευνες, πιθανώς να μειώνει τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης παιδιών με ελαττωμένο βάρος. Ένα άλλο πλεονέκτημα της θεραπείας αυτής είναι ότι θα σας απαλλάξει από τα έντονα συμπτώματα των περιοδοντικών νόσων που σχετίζονται με την κατάσταση της εγκυμοσύνης.

Τι πρέπει να κάνω αν μάθω ότι είμαι έγκυος;

  • Προγραμματίστε μία επίσκεψη σε οδοντίατρο , για εξέταση και ενημέρωση.
  • Εφαρμόστε σωστή στοματική υγιεινή καθημερινά. Η έρευνα δείχνει ότι η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ καλά με την εφαρμογή αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής.
  • Σταματήστε το κάπνισμα.
  • Αποφύγετε τη λήψη αλκοολούχων ποτών.
  • Συζητείστε με το γυναικολόγο σας για τη δίαιτά σας και για τη λήψη φαρμάκων που επιτρέπεται  να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?