Πάρης Μαραγκός

Χειρουργός Οδοντίατρος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Παναγιώτης Μαραγκός, DDS

Χειρουργός Οδοντίατρος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Comenius

 

Ηλιουπόλεως 4 - Νίκαια

Τηλ. 2104919276

Κιν. 6946446477

Κιν. 6985745068

ΚΑΡΔΙΑ & ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΟ

 Με την καλή υγεία του στόματος φαίνεται ότι συνδέεται και η υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες υπάρχει συσχέτιση των φλεγμονών του περιοδοντίου και της καρδιαγγειακής νόσου.

Σύμφωνα μάλιστα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Bristol, η στοματική υγιεινή, όταν δεν γίνεται με το σωστό τρόπο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών  επεισοδίων κατά 50%.

Άτομα που πάσχουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, αν και ο μηχανισμός που προκαλεί αύξηση του κινδύνου δεν έχει διερευνηθεί πλήρως

Σύμφωνα με τα στοιχεία των μελετών, μικρόβια της στοματικής κοιλότητας έχουν εντοπιστεί ήδη σε αθηρωματικές πλάκες ασθενών. Οι έρευνες όμως δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα αν τα μικρόβια αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία των αθηρωματικών πλακών.

Οι επιστήμονες του ίδιου Πανεπιστημίου, διαπίστωσαν ότι ένα κοινό βακτήριο που ευθύνεται για την καταστροφή των δοντιών και για ασθένειες των ούλων μπορεί επίσης να εισέρχεται στο κυκλοφορικό και να ευνοεί την ανάπτυξη θρόμβων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο στρεπτόκοκκος, που κατά βάση είναι περιορισμένος στη στοματική κοιλότητα, όταν προκληθεί αιμορραγία (π.χ. στα ούλα) μπορεί να «δραπετεύσει» και να εισχωρήσει στο κυκλοφορικό. Εκεί το βακτήριο χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη ΡadΑ, η οποία υποχρεώνει τα αιμοπετάλια να ενωθούν μεταξύ τους για να προστατευτούν από την πρωτεΐνη δημιουργώντας έτσι θρόμβους. 

Επιπλέον,  έχει διαπιστωθεί ότι ασθενείς που πάσχουν από περιοδοντίτιδα παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα συστηματικής φλεγμονής. Αυτοί οι παράγοντες της στοματικής φλεγμονής έχουν επίσης ενοχοποιηθεί ως παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια όπως η C-Αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) που αποτελεί τον προγνωστικό δείκτη καρδιαγγειακών επεισοδίων.

 

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?